Skip links
Inhoud

Geloof in fabels over voeding staat afvallen in de weg

Weegschaaldinsdag 05 maart 2013 09:58

Afvallen staat op de eerste plaats van goede voornemens in Nederland: maar liefst een op de zeven mensen geeft aan dit te willen.

Meer dan de helft van de mensen geeft het echter al snel weer op als gewicht verliezen niet zo snel gaat als ze hopen. Weinig of geen gewicht verliezen zou kunnen komen omdat Nederlanders nog steeds geloven in fabels over afvallen, zegt het Voedingscentrum. De resultaten uit een onderzoek van het Voedingscentrum over 'fabels en gewicht' onder een brede groep Nederlanders zijn verrassend.  

De drie meest opmerkelijke resultaten:

'Grapefruit- en citroensap breken vet af'
Ruim 58 % van de Nederlanders gelooft dat grapefruitsap of citroensap helpt bij het afbreken van vet. Maar er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

'Iemand kan te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft'
Van de Nederlanders gelooft 35% ten onrechte in het bestaan van 'zware botten'. Relatief meer 65-plussers, mannen en laag opgeleiden geloven hierin. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt echter rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

'Na 8 uur ’s avonds verbrand je geen calorieën meer'
Van de Nederlanders denkt 60% dat je na 8 uur geen calorieën meer verbrandt. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt, sla je op als vet.

Over het onderzoek
Ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Het betreft een representatieve steekproef, waaraan vrouwen en mannen van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en regio’s meededen.
Klik hier om alle resultaten uit de rapportage te lezen.

Bron: Voedingscentrum

« Terug

Archief > 2013 > maart

Geen berichten gevonden


Snelkoppelingen